Sosyal medyanın günümüzde ne kadar fazla kullanıldığını söylememe gerek yok.
İzmir ilimizde de sosyal medya kullanımı baya yüksek. Açık konuşmak gerekirse tam rakamlara veya oranları bulamadım ama bulduğum sonuçlar baya ilgi çekiciydi. Mesela buranın genç nüfusu 600 bin civarlarında ve bu sayının neredeyse yüzde doksanının aktif bir şekilde sosyal medyayı kullandığı bildirilmiş. Bence gayet yüksek bir rakam diyebiliriz buna. Burada hem ebeveynler hem de yetişkinlerinde kullandığını biliyoruz. Ortalama verilen rakam ise neredeyse 3 milyon insan burada sosyal medya kullanıyor. Önemli olan ise bu sosyal medya kullanımının yararlı bir şekilde mi, yoksa zararlı bir şekilde mi kullanıldığı. Aslında bu bile tartışma konusu. Bu konuda aslında bilinçlenmek için bir sürü seminer ve uzmanların yazsını bulmanız münkün.
Sosyal medya kullanımındaki artıştan
İzmir de nasibini almış. Herhangi bir kafede, barda, parkta, alış veriş merkezlerinde ve toplu taşıma araçlarında sosyal medyadan başını kaldırmayan insanları görebilirsiniz. Bence zaten en büyük zararı da bu. Sosyal medya gerçek sosyalleşmenin önünü kapatıyor. Arkadaşınızla buluştuğunuz zaman sohbet etmek yerine sizinle geçirdiği zamanın yarısını telefonuna bakarak geçiriyor. Bunun haricinde birde yediği yemeğin bile fotoğrafını çekip sosyal medyaya paylaşanlar var. Bence bu hiç doğru bir davranış değil. Birde bırakın sadece yediği yemeği değil, her dakikasını paylaşan insanlar var. Bu garip bir davranış olmasının dışında, kişinin kendi güvenliğini tehlikeye atan bir davranış. Bununla alakalı hatta bir sürü olay haberlerde yer aldı. Takip eden sapıklar veya hırsızlık olaylarına davet çıkarmanın bir yolu.
İzmir’de Sosyal Medya Üzerinden Para Kazananlar
Şu sıralarda sosyal medya platformlarından para kazanan insanların sayısı baya arttı. Bu durum
İzmir gibi büyük bir ilde de tabii ki de etkisini gösterdi. Instagram, youtube, tiktok, twitter ve twitch gibi platformlarda bir sürü para kazanan fenomenler görebilirsiniz. Kazandıkları para da öyle azımsanacak kadar az değil. Hatta ülkemizde gelir düzeyini düşünürsek gayet güzel paralar kazanıyorlar. Bu durum böyle olunca da gençler sıradan meslekler yerine fenomenlik üzerine yoğunlaşıyorlar. Bu fenomenlik mesleği gerçekten geleceğin mesleği haline geldi ve gün geçtikte de kendini geliştirmeye ve farklı seçenekler sunmaya devam ediyor. Üstüne birde kazanılan paraları düşününce ana meslek dalı olarak kullanmayan insanlar bile, ek meslek olarak sosyal medya platformlarından para kazanmaya çalışıyorlar. Benim gördüğüm en büyük sorun ise, insanların bu sosyal medya yüzünden kendilerini gerçek dünyadan soyutlaştırması. Bu yüzden bilinçli kullanıcı olmakta yarar var.